Tauti on vaivannut Suomessa ja ulkomailla alkuvuodesta saakka, eikä loppua ole näköpiirissä. Kevään kuukausina internet oli pullollaan erilaisia tartuntadataa visualisoivia sovelluksia, mutta paras pöhinä on jo laantunut. Itse bloggasin THL-koronadatarajapinnoista maaliskuussa ja silloin julkaisemani SARS-Cov-2 -tapausten aikasarjat sairaanhoitopiireittäin -näkymä on päivittinyt joka päivä siitä lähtien, kiitos THL:n datan ja rajapinnan.
Korona on vaikuttanut myös työhöni Kelassa ja julkaisin tutkimusyksikön kollegoitteni kanssa kaksi koronan vaikutuksia seuraavaa verkkosivua.
koronamittarit.kela.fi-palvelussa havainnollistetaan päivä-, viikko- ja kuukausitason analyyseillä korona-aikana tapahtuneita muutoksia Kelan etuuksien hakemisessa, etuuksien saajien määrissä sekä Kelan asiakaspalvelun toiminnassa. Sivusto päivittyy automaattisesti joka arkipäivä klo. 10.
Reseptilääkkeiden ostot ATC-luokittain-verkkosovelluksessa puolestaan seurataan lääkkeiden kulutusta ATC-luokittain sekä sairaanhoitopiirien että koko Suomen tasolla.
Molemmat sivustot tarjoavat suurpiirteisten analyysien ohella avointa dataa. Koronamittareiden datan on kuvattu sivustolla ja ovat ladattavissa Github:sta. Datat päivittyvät joka arkipäivä. Lääkesovelluksen datat löytyvät myös Github:sta.
Datojen käytössä pääset alkuun kokeilemalla R-kielellä tehtyjä esimerkkejä: koronamittaridatasta ja lääkedatasta. Voit esimerkiksi luoda tilin rstudio.cloud:iin ja kopioida em. esimerkkikoodit sinne ja alkaa ihmetellä! Alla yksi esimerkki!
@online{kainu2020,
author = {Kainu, Markus and Kainu, Markus},
title = {Kelan koronamittarit ja lääkesovellus},
date = {2020-11-30},
url = {https://markuskainu.fi/posts/2020-11-30-kelan-koronamittarit-ja-laakesovellus/},
langid = {fi}
}