R-paketti geofi Tilastokeskuksen avointen paikkatietoaineistojen käyttöön

Categories: research data

Olemme hiljalleen kirjoittaneet ropengov-porukalla seuraajaa gisfin-paketille nimeltä geofi. Paketti mahdollistaa avointen Suomea koskevien paikkatietoaineistojen käytön R:ssä. Painopiste on ollut hallinnollisissa aluerajoissa ja tällä hetkellä ensisijaisena aineistolähteenä on Tilastokeskuksen wfs-rajapinta, josta geofi-paketin funktioilla voi ladata kuntarajat, postinumeroalueet sekä väestöruudukot.

geofi-pakettia ei ole vielä julkaistu CRAN:ssa, etkä voi asentaa sitä intall.packages()-funktiolla. Sen sijaan voit asentaa sen suoraan Github:sta komennolla: remotes::install_github("ropengov/geofi") ja kokeilla seuraavien esimerkkien tai tämän geofi_selain-sovelluksen avulla.

Kuntarajat

Postinumeroalueet

Väestöruudukko

Maakuntajako, sairaanhoitopiirit ja useat muut aluejaot perustuvat kuntajakoon. get_municipalities()-funtion palauttamassa datassa löytyvät nämä attribuuttimuuttujat (vuosi 2020), joiden avulla voit aggregoida kuntatason dataa ylemmille tasoille.

Luonnollisesti voit yhdistää geofi:n datoihin muita attribuuttidatoja. Alla olevassa esimerkissä haetaa Tilastokeskuksen kuntien avainluvut ja luodaan kartta kuntien väkiluvuista.

Katso lisää paketin kehityssivuilta Github:sta ja tule apuun kehittämisessä!

See also